Jom Kongsi Resepi ( Krim Ban )

1:46 AM Edit This 0 Comments »

ANGSA MAS

Bahan-Bahan

PASTRI CHOUX
75 gm tepung gandum
50 gm lemak
2 biji telor gred B
125ml air
1/4 camt garam

KRIM
1 tin susu cair
100 - 120 gm tepung kastard
200 gm gula
2 tin air - semua bahan bancuh dan masak hingga pekat

HIASAN
Gula aising

CARA
Campur air dan majerin. Masak hingga didih. Tutup api. Masukkan tepung. Kacau hingga jadi doh. Sejukkan. Masukkan telur kacau hingga sebati. Bentukkan dengan nozzle. Bakarle... Petua.. sebelum bakar renjis dengan sedikit air dan dalam bancuhan air tadi campur 1 sudu gula.. Boleh buat bentuk eclairs, angsa mas dan bancuhan tersebut boleh digoreng, tapi berminyak cikit. cubalah...... pasti menyelerakan.
(hasil daripada kelas 5TV4 2010)


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Jus Lambaian Kasih d Reko

(Persediaan untuk 2 gelas )
8 biji Asam Boi
1 sudu besar serbuk Asam Limau Nipis
4 sudu besar gula
1 sudu besar madu
2 biji limau kasturi
cara:
1. Rebus asam boi dengan gula.
2. Sejukkan.
3. Campurkan madu dan 500 air masak
4. Hidang dengan ketulan ais.









































































































































































































































































0 comments: